top of page

קפיטליזם "מדעי"

תפיסה הקפיטליסטית ששלטה בעשרות השנים האחרונות, זאת של מילטון פרידמן, המנוגדת לכל רגולציה ולכל שיקול פרט לרווח, אותה יכולים לכנות קפיטליזם קאניבל, נעלמה מהשוק. דווקא כדי למנוע את ההתמוטטות המוחלטת של הכלכלה, ממשלות בכל הארצות, מארצות הברית עד סין, מתערבות בשוק, קונות עסקים, מעניקות אשראי נועז.

הקפיטליזם הקאניבל לא עזב את הבמה בשקט. הוא השאיר ריח רע מאחוריו. ההתמוטטות הורגשה כנקישות תופים.  על שגיאותיו משלמים כולם. יש סוציאליזציה של הנזק.

כאשר בין לאדן – היטלר להמוני האסלם הפונדמנטאליסטי – שלח את המטוסים להתפוצץ על מגדלי התאומים ועל הפנטגון, היה סבור שזאת תהיה מכה לקפיטאליזם המערבי השנוא עליו. למרות שכמה מהשמאל ההזוי היו שותפיו לחשיבה, הקפיטליזם המשיך את דרכו בשלווה ה11/9 אפשר לבוש להמשיך במדיניות הבין-לאומית שלו. המצב הנוכחי הוא  משבר ששייך לקפיטליזם, תוצרת ארצות הברית, בתווית ייצור של הקניבליות הקפיטליסטית. מישהו הצדיק את מרכס הקשיש ויצר משבר מלגווי, המבוסס על יסודות הקפיטליזם הקיצוני.

המשבר הוא המכה הגדולה ביותר שהונחתה על הקפיטליזם והגלובליזציה. משבר אשר ברק אובמה ינסה לפתור בדרכים דומות ל"ניו דיל" של רוזוולט במשבר עשור השלושים. יצטרך למצוא שם חדש, אך הקווים יהיו דומים: א) מעורבות המדינה בכלכלה;  ב) מפעלי ציבור, כדוגמת רשות עמק הטנסי, ג)סיבסוד שירותים חברתיים, כגון ביטוח הבריאות.

פרידמן !out  קיינס in !

לא! אובמה אינו סוציאליסט. הוא קפיטליסט שרוצה לשרוד.

להפתעתם של כמה, הכלכלה אינה מדע מדויק. היא מערך תיאוריות, לעתים סותרות. מי שמצדד במילטון פרידמן אינו צודק יותר – או פחות ממי שמצדד בזיגמונד פרויד. מהנדס שבונה גג שמתמוטט עשוי להגיע לבית סוהר. ההנדסה היא חד-משמעית. אם הוא לא חישב נכון את חוזק החומרים ומישהו שילם על כך בחייו, המהנדס משלם ביוקרה  ובשנות בית סוהר. אם שר האוצר גורם לאינפלציה  של 500 אחוז לשנה  (כמו בישראל ב- 1985) הדבר בגרוע ביותר שיקרה  לו הוא שיבקשו את התפטרותו. אם נשיא מביא את מדינתו לפשיטת רגל יסלקו לקול סירי מטבח.

אין עונש מוות על שגיאות בכלכלה  שמקורן לעתים ברצון טוב וכוונות צודקות.

נחזור ונגיד. הכלכלה אינו מדע מדויק. לכן לא ניתן לאסור כלכלנים, אלא אם כן הם היו  גם רמאים. העונש המגיע להם הוא הפיטורים.  או לא לבחור בהם מחדש.

בישראל יש כלכלנים שעדיין לא קלטו שכלכלה היא תיאוריה ולא מדע מדויק.

הגרוע ביותר הוא שרבים מהם לא התוודעו להתמוטטות של תפיסות פרידמן. בארצות הברית כולם יודעים זאת, כולל בוש. בישראל הפרידמניזם חי ובועט. וגורם נזק. בתוכנית טלוויזיה  כלשהי, מנחה אישי הסביר  לקהל  את חשיבות הרווח. בכלכלת פרידמן היסוד הוא הרווח. זה מה שעמד מאחורי שיטות המשכנתאות אשר גרמו למפולת. איני מאמין כ"ערכים מוחלטים" (אולי ערך חיי אדם). אך בוודאי הרווח אינו ערך מוחלט. אינו מצדיק, לדוגמה, הכנסת סיליקון לחלב או העברת בית החרושת מנצרת לעיר בירדן, שם ישלמו פחות משכורת.

מה שרע הוא שכמה כלכלנים ישראליים משוכנעים עדיין בצדקתה של הכלכלה המובסת. לגביהם הקפיטליזם "המדעי" של פרידמן  (בדומה כנראה  ל"סוציאליזם המדעי"  של מרכס) הוא מדויק וחסין משגיאות.

נחמיה שטראסלר, הפרשן הכלכלי של הרדיו מתנגד ל"רשת הביטחון" ומצדד בפקידי האוצר המתנגדים. סטאנלי פישר, נגיד בנק ישראל תומך בה. הפרשן מגנה את עמדת נגיד הבנק, שגויה לפי דעתו, כי אינה תואמת את מה שלימדו אותו חסידי הכלכלה המונטאריסטית של פרידמן. פישר הוא כלכלן ממדרגה  ראשונה, דרגה יותר גבוהה מאשר לפרשן. ההבדל נובע מכך שנגיד הבנק יודע על התמוטטות  הכלכלה האמריקאית. לא כך הפרשן. לגביו כנראה  רעשי  הכלכלה הם הפרעות בטלפון.

ארבעה פקידים גבוהים במשרד האוצר גינו את פקידי משרד הראש הממשלה. למעשה  (האמת שבשניצל) מגנים את ראש הממשלה על כך שאינו מקבל את עמדת האוצר. קראתי כמה מאמרים על הנושא. באף אחד מהם לא הייתה ביקורת על כך שפקידים, שלא נבחרו, מותחים ביקורת  על מי שמממלא את תפקידו כנבחר (אלוהים לשלטון בחרתנו).

לאחר נאומו של ניקיטה כרושצ'וב, בו גינה את פשעי סטאלין, היו אוהדים שסירבו לראות את המציאות וראו את הכול כמניפולציה של סוכנות הביון האמריקאית.

נראה לי שבמקרה הזה קורה משהו דומה.

כיון שהכלכלה היא בסך הכול מערך של תיאוריות, ניתן לקבל, לכל הפחות כהשערה, שהנוטים לתורות אחרות מזאת של פרידמן, עשויים להיות צודקים. לדוגמה ,פרופסור אבישי ברווורמן, אשר אפשר לזקוף לזכותו את פעילותו בראש אוניברסיטת באר שבע.

זאת ועוד. למה לא לשאול את עצמנו האם תפיסות אחרות עשויות להניב תוצאות טובות יותר. איני מחדש אם אקבע שכלכלת סין בגידול מתמיד. מאז 1991. בין 7.1 ב- 1999 עד 14.2 ב- 1992. נתונים אלה אינם תעמולה. הם לקוחים מתוך דוח, המציין נסיגה של 27.3% –  ב- 1961, תוצאה של מה שכונה "הצעד הגדול קדימה" של מאו. זאת אומרת שהקומוניזם הסיני לומד לקחים בעצמו ומדגים כיצד כלכלה מתוכננת  יכולה להשתלב  בכלכלה הגלובלית. שלא כמו כלכלני פרידמן בארץ, שעוד לא למדו על המשבר, הסינים החליטו להשקיע בכלכלה ארבעה טריליונים של יואנים (כשני טריליונים של שקלים) כדי לקלוט את המצטרפים החדשים לכלכלתם. אולי יש להם טלפונים טובים.

הייתי אומר שבכלכלה, כמו בחינוך ובפסיכולוגיה, הרבה תלוי בכישרון. הסינים למדו את הלקח ולא המשיכו לכיוון הלא נכון.

מכיוון שהתפיסות הכלכליות הן, להלכה, תקפות במידה שווה רצוי להתייחס לשיקולים נוספים. לדוגמה את מי ואת אילו ערכים משרתות.

לא חייבים להיות מרכסיסט כדי להבין שאם נתניהו מוריד את המיסים למעמדות הגבוהים אינו פועל למען השכבות הנמוכות, גם אם אלה הצביעו בעדו. הטענה שהכסף יטפטף כלפי מטה היא אמיתית, כמו שלגייה.

אם במקביל מצמצמים את תקציבי הרווחה ברור שהקיטוב יגדל.

הפקידים, האקדמאים והעיתונאים חסידי התיאוריה שנכשלה, ממשיכים בתפקידיהם  ונאחזים בתפיסותיהם. כמו אלבניה שהמשיכה להיות סטליניסטית.

לפי הסקרים נתניהו הוא המנהיג הפופולארי.

קשה  להבין אלא אם מסכימים שבמנטאליות הישראלית יש יסוד מובהק של מזוכיזם.

אם לא ירדתם לסוף דעתי. לא בישראל לתיאוריה הכלכלית שכשלה בעולם כולו.

Комментарии


bottom of page